Hvordan laver man et godt password?

- Af Henrik Bruhn

komplet marketing password

De fleste mennesker bruger i det daglige mere end 20 forskellige sites, apps, etc., der alle kræver et login. Vi logger ind på computere, telefoner, netværk, sociale medier, mailkonti, intranet, medietjenester, og meget, meget mere utallige gange om dagen. Nogle af dem har du måske det samme kodeord til? Mange af dem har du sikker lavet en kode til for flere år siden, og lykkelig glemt alt om koden igen, da din computer husker det for dig? Uanset hvad, får du her guiden til, hvordan du én gang for alle får ryddet op i alle dine kodeord, og fremadrettet kun skal huske på ét enkelt password. Derudover får du den ultimative guide til, hvordan man laver et godt password!

Hvad er et sikkert password?

Et login består oftest af dit navn, et brugernavn eller din mailadresse + et password. Mange steder er der regler, du skal overholde i forhold til det kodeord, du kan vælge. Ud over det findes der nogle helt standart tips til dit password, som du altid bør følge:

  • Dit password bør som minimum være 12 karakterer langt – gerne længere.
  • Dit password bør være unikt for hvert eneste, sted du ønsker at lave et login.
  • Dit password bør indeholde flere tilfælde af både tal, symboler, store og små bogstaver.
  • Dit password bør ikke indeholde almindelige ord, navne, adresser, personlige datoer og talrækker.
  • Du bør ikke gemme et sikkerhedsspørgsmål, til at hjælpe med at huske dit password.
  • Du bør ikke gemme dine loginoplysninger i din browser.

Den største fejl rigtig mange begår, er at de inddrager almindelige ord, talrækker, personlige navne, adresser, datoer, etc. i deres password, for at kunne huske dem.

Eksempler på, hvordan dine kodeord IKKE bør sammensættes:

  • Arbejdsmail-1234
  • Hjemme8800
  • Madsen1979
  • Mie&Fie07.09.13’

Kan du kende stilen? Så er du blandt de mange danskere der ikke kender svaret til spørgsmålet, hvordan laver man et godt password. Langt de fleste danskere har nemlig et password i stil med ovenstående blandt et eller flere af deres logins.

Den næststørste fejl rigtig mange begår, er at de bruger de samme password flere steder eller gemmer loginoplysninger i browseren. Det må på det kraftigste frarådes, at anvende disse metoder! HVIS ulykken skulle ske, og en hacker har knækket koden til et af dine logins, er der jo ingen grund til, at du uden beregning giver ham fri adgang til 17 andre platforme i samme omgang.

Password manager

Alle bør have en password manager! Der findes masser af softwareløsninger, der alle kan hjælpe dig med at generere, gemme, kryptere og lave backup af alle dine passwords og logins – LastPass er én af dem. LastPass er et stykke prisvindende software, der er gratis at downloade og bruge, og som ligesom de mange andre udbydere på markedet kan gøre op med dit password-mareridt én gang for alle! Uanset hvilken password manager du vælger til at generere og huske dine kodeord, skal du dog minimum kreere og huske ét kodeord selv – nemlig det til din password manager. Kodeordet til din password manager kaldes for et Master Password, og det kan potentielt blive det sidste kodeord, du selv skal kreere i dit liv.

Stærk adgangskode

Så hvordan laver man et godt password? Du kan jo prøve at klaske tilfældigt løs på dit tastatur. Potentielt kan du komme op med et meget stærkt kodeord måske i retningen af se67Q830#Y20, hvilket er en stærk adgangskode, som overholder alle de nævnte tips til et sikkert password. Men lad os nu være realistiske – Det har du jo ikke en chance for at huske, med mindre du har ualmindelig god hukommelse. Husk ovenstående råd og find nu frem til en sammensætning af ord og eventuelt tal, som du vil prøve af.

Eksempel 1

Du vil gerne, at dit password skal være en filmtitel (ikke din yndlingsfilm*) som f.eks. ’Things We Lost in the Fire’ – Du skal nu omdanne nogle af bogstaverne til tegn – eksempelvis kan ’i’ blive til ’!’. Derefter skal du omdanne nogle af bogstaverne til tal – eksempelvis kan ’o’ blive til ’0’ (nul) eller ’e’ kan blive til ’3’ eller begge dele. Dit password ser nu sådan ud: ’Th!ngsW3L0st!nth3F!r3’ – Wola! Dette er en stærk adgangskode! Du må ikke bruge en filmtitel, som du på nogen måder har nævnt som din yndlingsfilm eller som du har lavet en anmeldelse af eller lignende.

Eksempel 2

Du vil gerne, at dit password skal være ’Jeg må ikke glemme min kode’ Den kunne altså se sådan ud: ’J3gM44!kk3Gl3mm3M!nK0d3’ – hvilket igen er en super stærk adgangskode.

Eksempel 3

Du vil gerne, at dit password skal være mindet om en koncert, du en gang var til – ’Lukas Graham i 2016’ Dit password vil kunne komme til at se sådan ud: ’Luk4s_Gr4h4m_2o1b’.

Nu kan du selv prøve at lave et password, og teste styrken af det her:Test dit password

Hvordan husker jeg mit Master Password?

I modsætning til dit liv ”før password manager”, skal du nu kun huske ét password. Til gengæld må du IKKE glemme dette password! Du skal derfor skrive det ned og opbevare det et ulogisk sted eller tre. De første par dage skal det være let tilgængeligt, indtil du er 100% sikker på, at du kan dit nye password uden ad, og at du ikke glemmer det igen. Herefter bør du gemme det et sikkert sted eller tre, så du altid kan finde det, hvis du mod al forventning skulle få brug for det. Rul en lille lap papir sammen og tape den fast et eller andet sted, hvor kun du kommer: Under din seng, i bunden af din undertøjsskuffe, bag på dit tv, indeni dit smykkeskrin, etc. Lad være med at opbevare dit password i din pung eller dit telefon cover eller lignende. Jeg håber, at denne guide har besvaret spørgsmålet; ’Hvordan laver man et godt password? ’, og jeg ønsker dig lykke til med at kreere dit helt personlige og måske sidste password. 

Vi er klar til at hjælpe!

Kontakt os i dag, og få planlagt de næste skridt i dit projekt, med kompletmarketing.

Relaterede artikler

Hej, kan jeg hjælpe med noget?
Hvad kan jeg gøre for dig?
Lad os chatte sammen... Er der et projekt du ønsker min hjælp til, eller har du brug for faglig rådgivning?

Mit svar kommer som sms på det telefonnummer du indtaster.

Analyse af hjemmeside

Kunne du tænke dig en gratis teknisk analyse?

Med vores software kan vi udføre en komplet analyse af din hjemmeside med 15 kontroltjek.